Re: virtualpc2007 a ecs bezi.
Autor:
Radek (IP zalogováno)
Datum: 13 August, 2010 07:58
VirtualPC by nemělo vyžadovat VTX pro eCS. Původní VPC od Innoteku jí nevyžaduje zcela určitě - dokladem je můj počítač na stole v práci, kde mám eCS 1.1 ve VPC, běží na widlích XP. Kdysi běželo všechno i se sítí z eCS, dnes nemám síť, ale zbytek funguje. Počítač je "uni", žádnou podporu virtualizace nemá. Jediné caveat při instalaci eCS do VPC je SNAP - neinstalujte SNAP, použijte buďto příslušný driver (VPC emuluje S3 Trio) nebo Panoramu. Další caveat je PAE, ale to platí obecně pro VPC - VPC prostě neběží, je-li nastaveno PAE. S tím se můžete setkat u počítačů s XP a s pamětí asi tak 2 GB nebo větší.
Mrchosoft VPC je VPC od Innoteku koupené a zvorané Velkým Billem. Neměl jsem nikdy tu čest a ani o ní nestojím, ale nepředpokládám, že by Velký Bill vyvinul až takové úsilí, aby překopal VPC na virtuální mašinu pod VTX. Z doslechu vím, že Mrchosoft VPC běží i bez virtualizace, požíže jsou s VPC additions.
Jinak je to s VirtualBoxem. To není Innotek ani Mrchosoft. Pro instalaci eCS vyžaduje VTX a obejít to asi nelze - ani v Linuxu, ani v OS/2. Asi to nějak lze obejít pod Macem, viz Cytanův návod na os2world.com . Cytan má na jednom slide v návodu odškrtnuté VTX a instaluje eCS. Mě VirtualBox (pod Linuxem) odškrtnout VTX při pokusu o instalaci eCS vůbec nedovolil a když jsem instalaci přesto spustil (bez podpory VTX), tak mi VirtualBox oznámil, že takhle néééé, že chce VTX nebo nazdar. Zvláštní, Snow Leopard je vlastně Linux. Proč to pod Snow Leopardem jde a pod Debianem ne?